June 21, 2024
League of Legends League of Legends Gids

7 Tips voor Top Lane voor beginners in League of Legends

 • May 20, 2024
 • 7 min read
7 Tips voor Top Lane voor beginners in League of Legends

Top lane in League of Legends is een unieke en uitdagende rol die een uitgebreide kennis van verschillende spelmechanismen vereist.

Wave-management beheersen

Wave-management is een belangrijke vaardigheid voor elke Summoner’s Rift-rol.

Wave controle

Het manipuleren van minion waves is cruciaal in de top lane. Leer de wave in je voordeel te gebruiken, of je hem nu bevriest in de buurt van je turret om hem te beschermen tegen ganks of hem juist pusht om veilig te roamen of terug te roepen.

Wanneer duwen of bevriezen

Beslissen wanneer je de golf moet pushen of bevriezen is heel belangrijk. Push de golf als je deze wilt terugroepen, je team wilt helpen bij een objective of een teleport wilt uitvoeren. Omgekeerd kun je de golf bevriezen als je je tegenstander farm wilt ontzeggen en jezelf wilt beschermen tegen ganks.

Begrijp je kampioen en matchups

Verdiep je eerst in de vaardigheden van je kampioen en hoe ze het doen tegen andere kampioenen.

Kennis van kampioenen

Het is een hoge prioriteit om de champions die je speelt te leren kennen en hun sterke en zwakke punten en krachtpieken te begrijpen. De eenvoudige uitrusting en duurzaamheid van Garen maken hem bijvoorbeeld een aanbevolen keuze voor beginners.

Wedstrijdbewustzijn

Het is essentieel om de matchups voor je champion te kennen. Als je weet of je waarschijnlijk als winnaar of als verliezer uit de strijd zult komen, kun je je speelstijl tijdens de lane-fase aanzienlijk beïnvloeden.

Waarschuwing en zichtcontrole

Visie is de sleutel tot de overwinning. Als je de plannen van het vijandelijke team begrijpt, kun je ze effectief counteren en veilig in de lane blijven.

Afwaken

Zorg voor constante waakzaamheid met wards in belangrijke gebieden zoals de river brush en tri-brush om inkomende ganks te spotten en de controle over de lane te behouden.

Zichtcontrole

Maak gebruik van Control Wards en de Scryer’s Bloom om het zicht van de vijand uit te schakelen, zodat je voordeel hebt in de lane en je kunt spelen zonder dat de vijand het weet.

Handelen en vechten in de lane

Effectief handelen is van het grootste belang voor duurzaamheid in de lane en langdurige aanwezigheid op de kaart.

Handelen

Leer de kunst van effectief handelen met je tegenstander, rekening houdend met de vaardigheden van je kampioen tegenover die van je tegenstander. Ga in actie als ze een belangrijke vaardigheid op minions misbruiken of in een nadelige positie terechtkomen.

Minions Aggro

Vroege trades vereisen aandacht voor schade aan minions, wat de uitkomst van schermutselingen aanzienlijk kan beïnvloeden.

Kaartbewustzijn en teleportgebruik

Kaartbewustzijn overstijgt rollen en vereist oefening en spelkennis.

Kaartbewustzijn

Blijf afgestemd op de minimap om de bewegingen van de vijandelijke jungler en midlaner te volgen, zodat je ganks kunt voorkomen en onnodige doden kunt vermijden.

Teleport-spreuken

Gebruik je Teleport-spreuk niet alleen om terug te keren naar de lane, maar ook om andere delen van de map te beïnvloeden. Zoek naar mogelijkheden om je team te helpen objectives veilig te stellen of gevechten te winnen in alternatieve lanes.

Build en speelstijl aanpassen aan het spel

Flexibiliteit is de sleutel tot succes in League of Legends.

Itemisatie

Pas je build aan aan de behoeften van je team en de samenstelling van het vijandelijke team. Pas je aan en kies voor meer schade als je voor ligt of defensieve items als je achter ligt om relevant te blijven.

Aanpassingen aan je speelstijl

Als je achterop raakt in de lane, geef dan prioriteit aan veilig farmen en zoek naar mogelijkheden om je team te ondersteunen met strategische plays.

Oefenen en evalueren

Voortdurende oefening en spelanalyse zijn essentieel voor verbetering.

Voortdurend leren

De reis naar de top van de lane is zwaar en vereist consistente oefening en spelherziening om de gameplay te verfijnen.

Gebruik van hulpmiddelen

Maak gebruik van externe bronnen zoals coaching sites, hoge ELO gameplay reviews en champion guides om je begrip en vaardigheidsniveau te verdiepen.

Veelvoorkomende fouten die je als Top Laner in League of Legends moet vermijden

Het vermijden van veelvoorkomende fouten is noodzakelijk voor top laners in League of Legends die hun gameplay willen verbeteren en de competitieve ladder willen beklimmen. Hier gaan we dieper in op een aantal veelvoorkomende fouten die top laners vaak maken en geven we inzicht in hoe je ze effectief kunt vermijden:

 1. Slecht golfbeheer: Toplaners moeten de kunst van het managen van minion waves onder de knie krijgen om hun farming-mogelijkheden te optimaliseren en te voorkomen dat ze gevoelig worden voor ganks of druk op de map verliezen.
 2. Farming verwaarlozen: Het veiligstellen van de laatste hits op minions is van het grootste belang om de kracht van een kampioen te versterken. Het verwaarlozen van farmen ten gunste van overmatig handelen of roamen kan resulteren in aanzienlijke tekorten in goud en ervaring.
 3. Slechte timing van terugroepen: Terugroepen slecht timen kan leiden tot gemiste minions, ervaring of zelfs het verlies van turrets. Het is cruciaal om op het juiste moment terug te roepen zonder de druk op de lane of de doelen in gevaar te brengen.
 4. Te lang blijven na een kill: Het bereiken van een kill in de lane kan een vals gevoel van veiligheid geven, waardoor spelers overstayen met onvoldoende health of mana. Dit maakt ze een gemakkelijke prooi voor vijandelijke junglers of midlaners.
 5. Ongeschikte builds uitvoeren: Kiezen voor suboptimale item builds of rune setups kan de effectiviteit van een champion aanzienlijk ondermijnen. Flexibiliteit in het aanpassen van builds op basis van spelstatus, tegenstanders en teamsamenstelling is van vitaal belang.
 6. Rondom verliezende Lanes spelen: Proberen een sterk verliezende lane te redden verergert vaak verliezen. Het is raadzaam om je inspanningen te concentreren op winnende of zelfs lanes waar de impact kan leiden tot tastbare voordelen voor het team.
 7. Slechte roam timers: Slecht getimede roams kunnen resulteren in gemiste farm, verloren objectives of mislukte ganks. Zorgen dat de lane in een gunstige staat is voordat je gaat roamen en effectief communiceren met het team is essentieel.
 8. Niet genoeg ontwijken: Strategisch gebruik van de ontwijkoptie tijdens het kiezen van een kampioen kan voorkomen dat spelers vast komen te zitten in onwinbare wedstrijden door ongunstige teamsamenstellingen of spelersgedrag.
 9. Gebrek aan kaartbewustzijn: Als je de minimap niet in de gaten houdt, kun je kansen missen om het team te helpen of slachtoffer worden van ganks. Regelmatige waakzaamheid en strategisch warding zijn de sleutel tot het vermijden van onnodige doden en het maximaliseren van de impact.
 10. Je kampioen niet kennen: Kiezen voor onbekende champions kan leiden tot ondermaatse prestaties. Geef de voorkeur aan kampioenen waarmee spelers goed bekend zijn, vooral in ranked games, zodat ze effectief bijdragen aan het succes van het team.

Je kunt onze gedetailleerde gids hier bekijken voor geschikte kampioenen voor de Top lane:

Conclusie

Om een goede Top Laner te worden, heb je inzicht nodig in de mechanica van kampioenen, vaardige wave managementtechnieken, scherpe visiecontrole, effectieve handelstactieken, scherp kaartbewustzijn, aanpassingsvermogen aan verschillende situaties en een toewijding aan voortdurende verbetering.

Verdiep je eerst in de fijne kneepjes van de kampioen van je keuze en begrijp zijn sterke en zwakke punten en ideale matchups. Met deze kennis kun je in het heetst van de strijd weloverwogen beslissingen nemen en voordelige kansen benutten.

Het vermijden van veelvoorkomende valkuilen is cruciaal voor het behouden van consistentie en impact in je games. Slecht wave-management, farming verwaarlozen, verkeerd getimede recalls en verkeerde plays rond verliezende lanes kunnen je effectiviteit ernstig belemmeren.

Onthoud dat verbetering een reis is die toewijding en geduld vereist. Gebruik beschikbare bronnen zoals coachingsites, gameplayrecensies en kampioengidsen om je vaardigheden te verbeteren.

About Author

Olny

Olny is een eSport-medium dat zich richt op het leveren van nieuws, analyses en verslagen over de spannendste eSport-evenementen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *