June 21, 2024
League of Legends League of Legends Nieuws

De 2024 Mid-Season Invitational heeft nieuwe kijkcijferrecords gevestigd voor League of Legends. Maar is het belangrijk?

  • May 21, 2024
  • 5 min read
De 2024 Mid-Season Invitational heeft nieuwe kijkcijferrecords gevestigd voor League of Legends. Maar is het belangrijk?

De League of Legends Mid-Season Invitational (MSI) van dit jaar was een daverend succes. Met de formatwijziging voor het toernooi die al in het tweede jaar werd doorgevoerd, een line-up van teams met sterke, ondersteunende fanbases en een hosttijdzone die de teams bevoordeelde die het het verst in de bracket hadden geschopt, stond het toernooi natuurlijk om de juiste redenen in de geschiedenisboeken van de professionele League.

Maar hoewel MSI zichzelf heeft gecementeerd als een van de meest bekeken League-toernooien van de afgelopen jaren, zijn de fans van het spel verdeeld over hoeveel dat er eigenlijk toe doet. In een thread op de officiële League-subreddit discussieerden spelers over hoe belangrijk het is dat de esports-scene van de game groeit, zelfs jaren na de eerste golf van populariteit halverwege de jaren 2010.

De grootste eer die MSI 2024 in de wacht sleepte, was de titel van meest bekeken niet-Worlds League-toernooi aller tijden. Volgens Esports Charts piekte het evenement op iets minder dan drie miljoen gelijktijdige kijkers, hield het een constant gemiddelde van meer dan een miljoen en werd het ondersteund door meer dan zes dozijn co-streamers over de hele wereld. “De ‘League is stervende’ menigte is de laatste tijd erg stil,” zei een gebruiker genaamd Liewvkoinsoedt op Reddit.

Het feit dat MSI 2024 het best bekeken evenement buiten Worlds in de geschiedenis van de League was, heeft een aantal negatieve en positieve connotaties. Hoewel het duidelijk is dat Worlds zich in een eigen echelon bevindt als het gaat om kijkcijfers, is MSI het enige andere internationale League-toernooi op de jaarlijkse kalender van de esport – voorlopig althans. De concurrentie is niet echt groot in de categorie “niet-Worlds”. Maar vorig jaar werd MSI afgetroefd door de 2023 LCK Spring Finals, dus het is niet zo’n gek idee dat een nationaal toernooi een internationaal toernooi overtreft.

“Maar realistisch gezien is dit hoe succes eruitziet voor een videogame,” zei een Reddit-gebruiker genaamd Calvinee. “De kijkcijfers van Esports bereiken een piek 15 jaar na de release. Voor een competitieve game zal de spelersgroep nooit groter worden dan de eerste jaren van de hype. [Het bereikt niet echt nieuwe, onontgonnen markten. De meeste mensen die League kunnen spelen, hebben het spel al gespeeld of besloten het niet te spelen.”

Een andere belangrijke reden waarom dit toernooi zoveel kijkers trok, is iets wat de League-community het “T1-effect” noemt, een gebeurtenis waarbij meer fans kijken als een populair team (zoals T1) speelt. Faker is ontegenzeggelijk een publiekstrekker en als hij niet op de Rift is, kijken veel casual fans veel liever naar iets anders. Dit soort fenomeen komt relatief vaak voor in traditionele sporten, vooral wanneer sterren als Shohei Ohtani, LeBron James en Travis Kelce (hoewel er waarschijnlijk andere redenen voor die laatste zijn) op het veld staan.

Volgens Esports Charts waren vier van de vijf best bekeken individuele wedstrijden van het toernooi best-of-fives waarin T1 op het podium stond. T1’s lower bracket finale tegen Bilibili (de laatste wedstrijd waarin ze op MSI stonden) was uiteindelijk de best bekeken wedstrijd van het evenement met meer dan 2,8 miljoen kijkers.

Sommige fans zijn er echter van overtuigd dat het team zijn aantrekkingskracht verliest (zoals afgelopen zomer toen Faker geblesseerd raakte) als de GOAT uiteindelijk besluit om zijn muis en toetsenbord voorgoed op te hangen.

“Ik ben het ermee eens en ik denk dat het onvermijdelijk is,” zei een Reddit-gebruiker met de toepasselijke naam SKTT2Dyrone op Reddit. “In de competitie waarin de Faker-erfenis begon, kon een sterke speler waarschijnlijk echt 1v9 spelen en was hij echt leagues above competition voor de kers op de taart; terwijl dat nu minder mogelijk is op profniveau, dus ik durf te wedden dat het bijna onmogelijk is om nog een Faker te hebben.”

Om beide punten te combineren, zouden we in de nabije toekomst meer toernooien zonder T1 moeten zien. Als er een opvallende daling in kijkers is tussen de toernooien waar Faker speelt en de toernooien zonder Faker, dan zal die hypothese natuurlijk nog lang na zijn pensioen gelden.

Tot die tijd moeten League-fans echter hun kijk op de zaak herzien en afstappen van het idee dat Faker de succesvolle kijkcijfers van League de laatste tijd opblaast, en zich liever zo lang mogelijk vastklampen aan hun grootste ster. Niemand in esports kan zo’n publiek trekken als hij.


Faker

Lee “Faker” Sang-hyeok, geboren op 7 mei 1996 in Seoul, Zuid-Korea, wordt algemeen beschouwd als de grootste League of Legends-speler aller tijden. Faker staat bekend onder de bijnaam “Unkillable Demon King” en speelt sinds 2013 als mid-laner voor T1 (voorheen SK Telecom T1). In zijn illustere carrière heeft hij vier wereldkampioenschappen (2013, 2015, 2016, 2023), twee Mid-Season Invitational-titels (2016, 2017) en tien LCK-titels gewonnen, naast talloze andere onderscheidingen.

Fakers innovatieve gameplay en uitzonderlijke mechanics hebben nieuwe standaarden gezet in de esportswereld, de meta van het spel beïnvloed en talloze spelers geïnspireerd. Hij staat ook bekend om zijn veerkracht en heeft verschillende uitdagingen het hoofd geboden en overwonnen, waaronder roosterwisselingen en periodes van minder succes. Naast zijn prestaties in de game is Faker een belangrijk figuur in esports geworden. Hij heeft veel prijzengeld verdiend, is in veel reclamespots te zien geweest en is zelfs mede-eigenaar en manager van T1 geworden.

About Author

Olny

Olny is een eSport-medium dat zich richt op het leveren van nieuws, analyses en verslagen over de spannendste eSport-evenementen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *