July 20, 2024
Dota 2 Dota 2 Nieuws

Dit jaar wordt een op Qatar gebaseerde Dota 2-serie gelanceerd, die miljoenen dollars waard is.

  • February 8, 2024
  • 3 min read
Dit jaar wordt een op Qatar gebaseerde Dota 2-serie gelanceerd, die miljoenen dollars waard is.

Dota 2, uitgebracht in 2013, is een multiplayer online battle arena (MOBA) videogame ontwikkeld door Valve. Het is het vervolg op Defense of the Ancients (DotA), oorspronkelijk een mod gemaakt door de community voor Warcraft III: Reign of Chaos van Blizzard Entertainment. De gameplay bestaat uit twee teams van elk vijf spelers die wedstrijden spelen waarin ze hun respectievelijke bases op de kaart verdedigen. Elk van de tien spelers voert onafhankelijk het bevel over een uniek en krachtig personage dat een ‘held’ wordt genoemd en dat verschillende vaardigheden en speelstijlen heeft. Tijdens het spel verzamelen spelers ervaringspunten en kopen ze voorwerpen om hun helden te verbeteren, met als doel de helden van het andere team te verslaan in gevechten tussen spelers. Het uiteindelijke doel is dat een team zegeviert door de “Ancient” van de tegenstander te vernietigen, een belangrijke structuur in hun basis.

In 2024 wordt het esportlandschap aanzienlijk uitgebreid met de introductie van een nieuwe Dota 2 competitie, een samenwerking tussen het Peruaanse productiebedrijf ESB en de Qatar Esports Federation (QESF). Deze samenwerking is bedoeld om de leegte op te vullen die is ontstaan door de beslissing van Valve om te stoppen met het Dota Pro Circuit, en biedt een nieuw competitief platform voor de game. De competitie zal bestaan uit drie offline toernooien verspreid over twee landen, met een aanzienlijke gecombineerde prijzenpot van $2,6 miljoen USD.

Het eerste evenement staat gepland van 3 tot 14 april in Doha, Qatar. Dit wordt gevolgd door een toernooi in Lima, Peru, van 22 juli tot 4 augustus, en de serie wordt afgesloten met nog een evenement in Doha van 26 november tot 6 december.

Elk van deze toernooien zal plaats bieden aan 10 topteams van over de hele wereld, wat zorgt voor een echte internationale competitie.

Bij dit initiatief gaat het niet alleen om de competitie met hoge inzet, maar ook om het stimuleren van groei aan de basis. ESB en QESF zijn van plan om een open circuit en toernooien voor amateurspelers te creëren, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van de Dota 2-gemeenschap en esports in het algemeen.

De samenwerking tussen ESB en QESF wordt gezien als een langetermijninvestering in de toekomst van esports, met plannen om in de komende jaren uit te breiden naar nieuwe titels.

De beslissing om deze toernooien te organiseren komt in de nasleep van Valve’s aankondiging in september 2023 dat het Dota Pro Circuit werd stopgezet vanwege de negatieve impact op het ecosysteem.

Hierdoor is er ruimte ontstaan voor derden zoals ESB en QESF, maar ook anderen zoals de ESL FACEIT Group, om in te stappen en alternatieve competitieve platforms aan te bieden voor Dota 2. De serie heeft steun gekregen van belangrijke entiteiten, waaronder de koninklijke familie van Qatar, vergelijkbaar met de steun die de ESL Pro Tour krijgt van het Saudi Public Investment Fund en Savvy Gaming Group.

De aankondiging heeft echter gemengde reacties uitgelokt van de Dota 2-gemeenschap, waarbij sommige fans hun zorgen uitten over de beperking tot tien teams en anderen het initiatief beschuldigden van “sportwassing”.

Samengevat vertegenwoordigt de nieuwe Dota 2 competitie van ESB en QESF een belangrijke ontwikkeling in de esports industrie, die competitie op hoog niveau en mogelijkheden voor groei van de gemeenschap belooft te brengen. Het weerspiegelt de voortdurende evolutie van het ecosysteem in het post-Dota Pro Circuit tijdperk en benadrukt het potentieel voor innovatie en uitbreiding in het competitieve gamelandschap.

About Author

Olny

Olny is een eSport-medium dat zich richt op het leveren van nieuws, analyses en verslagen over de spannendste eSport-evenementen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *