May 30, 2024
Fortnite Fortnite Nieuws

Epic Games introduceert Fortnite op iPad nu EU iPadOS erkent als ‘digitale poortwachter’

  • April 30, 2024
  • 2 min read
Epic Games introduceert Fortnite op iPad nu EU iPadOS erkent als ‘digitale poortwachter’

Epic Games, de makers van Fortnite, hebben plannen aangekondigd om het populaire ‘battle royale’-spel later dit jaar direct op iPads uit te brengen. Deze stap komt als reactie op de recente aanwijzing van iPadOS door de Europese Unie (EU) als “digitale poortwachter” onder de Digital Markets Act (DMA). Het besluit van de EU dwingt Apple om alternatieve app-winkels op haar apparaten toe te staan, wat voor Epic de deur opent om Fortnite via haar eigen Epic Games Store in Europa te distribueren.

Een langlopende strijd

Epic Games is al sinds 2020 verwikkeld in een juridische strijd met Apple, toen Epic de techgigant aanklaagde wegens vermeende concurrentiebeperkende praktijken rond de App Store en zijn commissiestructuur. Hoewel Apple de zaak won, werd het bedrijf gedwongen om ontwikkelaars toe te staan om gebruikers in hun apps naar alternatieve betaalmethoden te verwijzen.

Zelfs met de recente uitspraak van de EU is het conflict nog lang niet voorbij. Toen Apple eerder deze maand aankondigde dat het van plan was om zich aan de DMA te houden, bekritiseerde Tim Sweeney, CEO van Epic Games, de nieuwe regels als “kwaadwillige naleving” en zwoer dat hij ze zou aanvechten. Apple reageerde door het ontwikkelaarsaccount van Epic te beëindigen en noemde hen een “bedreiging” voor het iOS ecosysteem. Dit leidde tot een onderzoek door de EU, wat er uiteindelijk toe leidde dat Epic’s account weer werd toegestaan.

Onzekere toekomst

Het is onduidelijk of Apple Fortnite uiteindelijk weer zal toestaan op zowel iPhones als iPads, zoals de DMA van plan is. De stap van Epic onderstreept echter zijn vastberadenheid om met Apple te concurreren en zijn eigen gamewinkel op de belangrijkste platforms aan te bieden.

Belangrijke punten

De DMA-uitspraak van de EU heeft een nieuw hoofdstuk geopend in de voortdurende strijd tussen Epic Games en Apple. Nu de EU Apple dwingt om zijn greep op de app-distributie te versoepelen, ziet Epic een kans om Fortnite rechtstreeks naar iPad-gebruikers te brengen via de Epic Games Store in Europa.

Deze stap zou het mobiele gamelandschap in de regio aanzienlijk kunnen beïnvloeden, door spelers meer keuzemogelijkheden en mogelijk lagere prijzen te bieden. De toekomst van Fortnite op iOS-apparaten blijft echter onzeker. De reactie van Apple op de DMA en de gespannen relatie met Epic werpen een schaduw over de mogelijkheid dat Fortnite binnenkort terugkeert op iPhones.

About Author

Olny

Olny is een eSport-medium dat zich richt op het leveren van nieuws, analyses en verslagen over de spannendste eSport-evenementen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *