April 23, 2024
Fortnite Nieuws Fortnite

Fortnite’ maakt een comeback op iOS in Europa door Epic Games

  • March 11, 2024
  • 4 min read
Fortnite’ maakt een comeback op iOS in Europa door Epic Games

In een belangrijke ontwikkeling die een keerpunt vormt in de aanhoudende saga tussen Epic Games en Apple, maakt Fortnite een triomfantelijke terugkeer naar iOS-apparaten in Europa. Dit komt nadat Apple aankondigde dat het ontwikkelaarsaccount van Epic Games, Epic Sweden AB, weer wordt toegelaten, waardoor het bedrijf weer apps kan publiceren in Europa. Deze beslissing is een ommekeer in de eerdere actie van Apple om het account te annuleren nadat Epic het App Store-beleid had getrotseerd.

Epic Games – kort overzicht

Epic Games, Inc. is een Amerikaanse ontwikkelaar en uitgever van videogames en software met hoofdkantoor in Cary, North Carolina. Het bedrijf werd in 1991 opgericht door Tim Sweeney en is uitgegroeid tot een belangrijke speler in de game-industrie, bekend om populaire titels als Fortnite, Gears of War en de Unreal-serie. Epic Games staat ook bekend om de ontwikkeling van de Unreal Engine, een veelgebruikte game-engine die veel games op verschillende platforms aandrijft. Daarnaast beheert het bedrijf de Epic Games Store, een digitaal distributieplatform voor videogames. Epic Games heeft belangrijke bijdragen geleverd aan de gaminggemeenschap, waaronder innovaties op het gebied van gameontwikkelingstechnologie en inspanningen om eerlijke inkomstenaandelen voor gameontwikkelaars te garanderen.

De wet op de digitale markten: Een katalysator voor verandering

De achtergrond van deze ontwikkeling is Europa’s onlangs geïmplementeerde Digital Markets Act (DMA), die Apple verplicht om voor het eerst app-winkels van derden toe te staan en zo de concurrentie op de markt te bevorderen. Epic Games had plannen onthuld om Fortnite en de Epic Games Store terug te brengen naar iOS in Europa, gebruikmakend van de DMA. Na besprekingen met Epic verklaarde Apple dat Epic had toegezegd zich aan de regels te zullen houden, inclusief het DMA-beleid, wat leidde tot de terugkeer van Epic Sweden AB in het Apple Developer Programme.

De strijd en de oplossing

Het conflict tussen Apple en Epic Games duurt al lang en draait om de strenge controle die Apple uitoefent op in-app betalingen en de 30% ontwikkelaarskosten, waar Epic zich fel tegen verzet. De situatie escaleerde toen Epic zijn Europese ontwikkelaarsaccount kwijtraakte door een kritisch onderzoek naar de praktijken van Apple. Na een onderzoek door de Europese Commissie en publieke reacties herstelde Apple echter de toegang, waardoor Epic door kon gaan met zijn plannen om een concurrerende app store in Europa te lanceren.

Tim Sweeney, CEO van Epic Games, noemde dit de “eerste grote overwinning” voor de DMA en gaf hiermee een sterk signaal af aan ontwikkelaars over de bereidheid van de Europese Commissie om de wet te handhaven en gatekeepers verantwoordelijk te houden. Deze stap wordt gezien als een belangrijke verschuiving in de controle over de Europese iOS-markt en kan de strakke greep van Apple op de App Store en de game-industrie verstoren.

De gevolgen van de concessie van de DMA en Apple

De DMA en de concessie van Apple om app stores van derden zoals de Epic Games Store toe te staan, betekenen een monumentale verandering voor de Europese iOS-markt. Het meest directe en belangrijkste gevolg is de terugkeer van Fortnite naar iOS-apparaten in Europa, waardoor de dominantie van Apple in de app-distributie en gamingsector in gevaar komt.

Conclusie

De herinvoering van het ontwikkelaarsaccount van Epic Games en de terugkeer van Fortnite naar iOS in Europa markeren een cruciaal moment in de digitale markt. Het onderstreept de impact van regelgevende maatregelen zoals de DMA op het stimuleren van concurrentie en innovatie. Nu Epic Games verder gaat met het lanceren van de Epic Games Store en Fortnite terugbrengt naar iOS in Europa, kijkt de industrie nauwlettend toe om te zien hoe deze ontwikkeling de dynamiek tussen app-ontwikkelaars, platformeigenaren en regelgevers in het digitale tijdperk zal veranderen.

About Author

Olny

Olny is een eSport-medium dat zich richt op het leveren van nieuws, analyses en verslagen over de spannendste eSport-evenementen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *