April 23, 2024
eSports eSports Nieuws

In januari 2024 kende Twitch een aanzienlijke toename van het aantal kijkers, met bijna twee miljard bekeken uren in de loop van de maand.

  • February 15, 2024
  • 3 min read
In januari 2024 kende Twitch een aanzienlijke toename van het aantal kijkers, met bijna twee miljard bekeken uren in de loop van de maand.

Twitch is een in de Verenigde Staten gevestigd live-streamingplatform dat zich voornamelijk richt op het streamen van videogames, waaronder esports-evenementen, maar ook muziekuitzendingen, creatieve inhoud en real-life streams biedt. Twitch is eigendom van en wordt beheerd door Twitch Interactive, een dochteronderneming van Amazon.com, Inc. en werd in juni 2011 gelanceerd als een uitloper van het bredere streamingplatform Justin.tv. Kijkers op Twitch hebben de optie om content live of on-demand te bekijken. Op de startpagina van het platform staan games gesorteerd op voorkeuren van de kijker, met verschillende genres zoals real-time strategie, vechten, racen en first-person shooter games.

In een indrukwekkend begin van 2024 heeft Twitch zijn eigen kijkcijferrecords verbrijzeld met het hoogste aantal kijkuren op het platform sinds de COVID-19 pandemie. Volgens een recent rapport van StreamElements en RainMaker.gg heeft Twitch alleen al in januari een verbazingwekkende 1,9 miljard kijkuren verzameld, met een dagelijks kijkersaantal van meer dan 61 miljoen uur. Dit is de vijfde opeenvolgende maand van groei voor het platform sinds september 2023 en onderstreept de veerkracht en groeiende invloed van Twitch ondanks de hevige concurrentie en verschillende controverses.

Een belangrijke factor in het succes van Twitch in januari was de lancering van Palworld, een overlevingsgame met een open wereld die humoristisch ‘Pokémon met wapens’ wordt genoemd. De release van het spel was een monumentaal succes, met meer dan tien miljoen verkochte exemplaren in slechts één week en een aanzienlijke stijging van de kijkcijfers van Twitch.

De aanhoudende groei van Twitch te midden van toenemende concurrentie

Ondanks de dreigende aanwezigheid van Kick, een controversiële maar hardnekkige concurrent, is Twitch blijven groeien. De recente intrede van Kick in het esports-domein, met name het streamen van de PGL CS2 Major Kopenhagen, benadrukt het concurrerende landschap waarin Twitch navigeert. Concurrentie lijkt de drang van Twitch naar innovatie en groei echter alleen maar aan te wakkeren.

De topcategorieën op Twitch in januari 2024 waren divers, met ‘Gewoon chatten’ aan de leiding met 271 miljoen kijkuren, gevolgd door ‘Grand Theft Auto’ met 179 miljoen, ‘League of Legends’ met 101 miljoen, ‘Escape from Tarkov’ met 82 miljoen en ‘Fortnite’ met 66 miljoen. Deze variëteit laat de brede aantrekkingskracht van Twitch zien in verschillende gaming- en interactieve contentsegmenten.

De rol van esports en engagementcampagnes

Het succes van Twitch wordt ook toegeschreven aan een robuust ecosysteem van esports en strategische ‘drops’-campagnes die de betrokkenheid van kijkers vergroten. Bij ‘Escape from Tarkov’ bijvoorbeeld steeg het kijkersaantal maand na maand met maar liefst 180% dankzij een speciaal evenement in de game. Dergelijke campagnes zijn effectief gebleken om kijkers voor langere perioden betrokken te houden. Sommigen loggen wel negen uur per dag in om de streams van Tarkov te bekijken.

Or Perry, medeoprichter van StreamElements, gaf commentaar op de prestatie en zei: “Het is veelbelovend om te zien dat Twitch een nieuwe piek bereikt met vijf opeenvolgende maanden van groei in dagelijks bekeken uren.” Hij wees ook op de potentiële impact van multi-streaming en platformagnostische makers zoals Pokimane om een breder publiek naar Twitch te trekken.

Vooruitblik: De toekomst van Twitch

Terwijl Twitch nieuwe records blijft vestigen, rijzen er vragen over de duurzaamheid van deze groei en het vermogen van het platform om zijn kijkers- en streamerbestand te behouden. Sinds de COVID-19 pandemie zijn zowel het aantal kijkers als het aantal streamers hoog gebleven, maar in de toekomst kunnen deze trends veranderen.

De recordbrekende start van Twitch tot 2024 is een bewijs van zijn blijvende kracht en de dynamische aard van de streamingindustrie. Met voortdurende innovaties, strategische partnerschappen en een focus op community-betrokkenheid is Twitch klaar om in de nabije toekomst een dominante kracht te blijven in het digitale entertainmentlandschap.

About Author

Olny

Olny is een eSport-medium dat zich richt op het leveren van nieuws, analyses en verslagen over de spannendste eSport-evenementen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *