July 20, 2024
Dota 2 Dota 2 Nieuws

Overplus App – de software van derden die het spel Dota 2 ruïneert

  • January 30, 2024
  • 3 min read
Overplus App – de software van derden die het spel Dota 2 ruïneert

De Dota 2-community, waaronder zowel casual spelers als professionele gamers, heeft zich verenigd in hun standpunt tegen de third-party tool Overplus en dringt er bij Valve op aan om actie te ondernemen en de applicatie te verbieden die momenteel de integriteit van de ranked matches in het spel verstoort.

De controverse rond Overplus

Overplus, voorheen bekend als Overwolf, biedt een aantal functies voor Dota 2-spelers, zoals cosmetische en interfacewijzigingen waarmee gebruikers skins kunnen uitrusten die ze niet bezitten. De functie die echter de meeste zorgen baart is de “pick stage analyzer”. Deze tool schraapt spelersinformatie en biedt Overplus-gebruikers een aanzienlijk voordeel tijdens de draftfase van het spel door de voorkeurspools van tegenstanders voor helden, de meest gebruikte item builds en skill builds te onthullen.

Reacties van de gemeenschap en professionele spelers

Jonathan “Loda” Berg, ex-prof en leider van Alliance, heeft de situatie beschreven als een “ernstig probleem” en heeft Valve publiekelijk opgeroepen om in te grijpen en de tool te verbieden. Hij benadrukte het probleem dat Overplus-gebruikers bans kunnen richten tegen de helden met de hoogste win-rate, wat te vaak lijkt te gebeuren om toevallig te zijn.

De populaire Dota-streamer Gorgc sloot zich aan bij de gevoelens van Loda en stelde dat de informatie van Overplus een oneerlijk speelveld creëert en beschikbaar zou moeten zijn voor alle spelers of voor niemand. Gorgc wees er ook op dat de tool smurfen en accountkopers kan identificeren en dat het toegang heeft tot spelersinformatie, zelfs als de gebruiker zijn account op privé heeft gezet.

Spelers deelden dezelfde mening op Reddit, waar de meesten van hen deze software “valsspelen”, “oneerlijk” en uiteindelijk “ongewenst” vonden.

Zwijgen van Valve en pleidooi van de gemeenschap

Ondanks de groeiende bezorgdheid en het duidelijke voordeel dat Overplus biedt, wat velen gelijkstellen aan valsspelen, heeft Valve nog geen verklaring afgelegd over de kwestie. De frustratie van de community is voelbaar, want het gebruik van Overplus blijft de uitkomst van ranked games en amateur Dota-evenementen beïnvloeden.

Het grotere plaatje

Het gebruik van third-party tools om een competitief voordeel te behalen is niet uniek voor Dota 2. Vergelijkbare toepassingen zijn ook verschenen in andere competitieve games zoals League of Legends, en ze worden over het algemeen beschouwd als een vorm van valsspelen omdat ze de mogelijkheden van een speler verder vergroten dan wat normaal mogelijk is in het spel.

Conclusie

De oproep van de Dota 2-gemeenschap voor een verbod op Overplus is een belangrijk moment dat het belang van eerlijk spel en de integriteit van competitief gamen benadrukt. Terwijl de situatie zich ontwikkelt, kijken spelers naar Valve voor een oplossing die het competitieve karakter van Dota 2 behoudt en zorgt voor een gelijk speelveld voor alle deelnemers. Het spel heeft al veel vaste spelers verloren door de recente veranderingen. De Overplus-app is nog een toevoeging die deze negatieve trend kan beïnvloeden en dat ook al heeft gedaan.

About Author

Olny

Olny is een eSport-medium dat zich richt op het leveren van nieuws, analyses en verslagen over de spannendste eSport-evenementen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *