June 21, 2024
eSports eSports Gids

Waarom gaan Esports spelers zo vroeg met pensioen?

  • January 27, 2024
  • 8 min read
Waarom gaan Esports spelers zo vroeg met pensioen?

De wereld van esports gaming is niet alleen ingewikkeld, maar ook erg vermakelijk voor zowel beginnende als doorgewinterde gamers. Nadat de beruchte Dota2-speler olafmeister aankondigde met pensioen te gaan, waren Zweedse gamers en fans van zijn spel teleurgesteld, maar hadden begrip voor zijn beslissing. Hoewel er professionele Nederlandse spelers zijn zoals Sander Kaasjager die een verrassende comeback maken, gaan de meesten jong met pensioen en kiezen ze er niet voor om na een pauze terug te keren naar epsorts. Er zijn veel factoren die bijdragen aan dit fenomeen.

Van de financiële instabiliteit die veel spelers parten speelt tot de fysieke en mentale tol die het beroep eist, er zijn complexe redenen voor het vroegtijdig verlaten van de competitieve scène.

Belangrijke opmerkingen

– Esports-spelers hebben te maken met lage salarissen en baanonzekerheid, waardoor het moeilijk is om een lange carrière te hebben.
– De veeleisende aard van professioneel gamen leidt tot een burn-out, met intense oefensessies en druk om op hoog niveau te presteren.
– Esports-spelers lopen snel pols-, hand- en schouderblessures op, die een speciale behandeling en revalidatie vereisen.
– Esport-spelers hebben geen toegang tot gezondheidszorg, pensioenregelingen, spelersvakbonden en middelen om fysieke en mentale gezondheidsproblemen aan te pakken.

Gebrek aan financiële stabiliteit

Esports spelers worstelen vaak met een gebrek aan financiële stabiliteit vanwege de lage salarissen en de onstabiele aard van de industrie. Het basissalaris voor Overwatch League-spelers is slechts $50.000, terwijl het gemiddelde salaris voor een Amerikaanse League of Legends-pro rond de $100.000 ligt. Deze cijfers verbleken in vergelijking met de verdiensten van traditionele atleten.

Bovendien kunnen de professionele structuren in esports erg onstabiel zijn, wat leidt tot baanonzekerheid. Een goed voorbeeld hiervan is de beëindiging door Blizzard van de profcompetitie voor Heroes of the Storm, waardoor alle spelers hun baan verloren. Dit gebrek aan financiële stabiliteit maakt het moeilijk voor esportspelers om een lange en duurzame carrière te hebben. Ze moeten zich constant zorgen maken over hun inkomen en toekomstperspectieven, wat een immense druk toevoegt aan hun toch al veeleisende leven.

Het is cruciaal dat de esports-industrie dit probleem aanpakt en spelers betere financiële zekerheid en groeimogelijkheden biedt.

Burn-out bij spelers

Burn-out is een veelvoorkomende en belangrijke uitdaging voor professionele esports-spelers. De veeleisende aard van de industrie, met intensieve oefensessies die 12 tot 14 uur duren, eist een tol van het fysieke en mentale welzijn van spelers. De constante sleur en druk om op hoog niveau te presteren dragen bij aan een burn-out.

Veel spelers krijgen een burn-out nadat ze een paar jaar in de esports-industrie hebben gewerkt, omdat ze onderschatten welke tol het eist van hun lichaam en geest. De misvatting dat professioneel gamen ontspannend is, leidt tot een gebrek aan bewustzijn over de uitdagingen en stressfactoren die erbij komen kijken.

De zware sleur van professioneel gamen gedurende een langere periode volhouden is een uitdaging en kan leiden tot vervroegd pensioen. Het is cruciaal dat spelers prioriteit geven aan hun gezondheid en welzijn en dat teams en organisaties programma’s en ondersteuningssystemen implementeren om burn-out te voorkomen en een duurzame carrière in esports te bevorderen.

Lichamelijk letsel

Door de veeleisende aard van professioneel gamen lopen spelers het risico op verschillende blessures die hun competitievermogen kunnen beïnvloeden. Een veelvoorkomende blessure bij esports-spelers zijn pols- en handblessures, zoals carpaal tunnel syndroom. De lange trainingsuren en repetitieve bewegingen die bij het gamen komen kijken, kunnen deze gebieden belasten, wat leidt tot pijn en verminderde prestaties.

League of Legends-ster Hai Lam moest zich bijvoorbeeld kort terugtrekken vanwege een verrekte pols. Daarnaast kunnen ook andere delen van het lichaam worden aangetast, zoals Olof Olofmeister Gustafsson, een Counter-Strike: Global Offensive-prof, die aan de kant stond terwijl hij revalideerde van een schouderblessure.

Esport-gerelateerde blessures komen steeds vaker voor, wat de behoefte aan gespecialiseerde medische zorg en preventieve maatregelen benadrukt. Het is cruciaal voor spelers en organisaties om prioriteit te geven aan de gezondheid en het welzijn van spelers om de levensduur en het succes van hun carrière in de esports-industrie te garanderen.

Cognitieve achteruitgang

Het is aangetoond dat de afname van cognitieve vaardigheden in de vroege volwassenheid een grote invloed heeft op de prestaties in esports. Onderzoek naar professionele StarCraft-spelers heeft aangetoond dat oudere spelers een tragere cognitieve snelheid hebben.

Deze afname in cognitieve snelheid vormt een aanzienlijk prestatietekort voor oudere spelers, omdat het vermogen om informatie snel te verwerken cruciaal is in esports. Het is mogelijk dat onze hersenen voor een langere periode niet competitief zijn in esports, aangezien cognitieve snelheid de neiging heeft om te pieken rond het midden van de 20, de leeftijd waarop veel esports spelers met pensioen gaan.

Als gevolg hiervan kan de afname in cognitieve functie het steeds moeilijker maken voor spelers om de snelle aard van het spel bij te houden en split-second beslissingen te nemen. Daarom is cognitieve achteruitgang een belangrijke factor die bijdraagt aan de vervroegde pensionering van esports-spelers en benadrukt het het belang van leeftijd en cognitieve vaardigheden in de competitieve game-industrie.

Investeringen in gezondheid en welzijn

Nu de esports-industrie zich blijft ontwikkelen en het welzijn van spelers prioriteit blijft geven, is er een belangrijke stap gezet door te investeren in gezondheids- en welzijnsprogramma’s voor spelers.

Teams als Team Liquid en Dignitas hebben het belang ingezien van het ondersteunen van de fysieke en mentale gezondheid van hun spelers. Team Liquid heeft bijvoorbeeld een chef-kok en een sportpsycholoog ingehuurd om goede voeding en mentale ondersteuning te bieden aan hun spelers. Dignitas, eigendom van de Philadelphia 76ers, heeft strenge krachttrainingsprogramma’s geïmplementeerd om de fysieke fitheid van hun spelers te garanderen.

Deze investeringen in gezondheid en welzijn zijn bedoeld om de fysieke eisen en mogelijke blessures aan te pakken waarmee esportspelers te maken kunnen krijgen. Lange oefensessies voor computers kunnen leiden tot pols- en handblessures, vergelijkbaar met die van professionele atleten in andere sporten. Door gespecialiseerde medische zorg en toegang tot hulpmiddelen zoals fysiotherapie te bieden, kunnen esport-organisaties spelers helpen herstellen van blessures en toekomstige blessures voorkomen.

Bovendien richten deze programma’s zich ook op het mentale welzijn van spelers. Esports kan erg stressvol en veeleisend zijn, en spelers kunnen last krijgen van burn-out of mentale gezondheidsproblemen. Door sportpsychologen in dienst te nemen en middelen voor geestelijke gezondheid te bieden, kunnen teams spelers ondersteunen bij het omgaan met stress, angst en het behouden van het algehele welzijn.

Naarmate de esports-industrie professioneler wordt, zullen de investeringen in gezondheids- en welzijnsprogramma’s waarschijnlijk blijven groeien. Deze programma’s zorgen er niet alleen voor dat spelers langer leven, maar dragen ook bij aan de algehele ontwikkeling en duurzaamheid van de industrie. Door goed voor de gezondheid van hun spelers te zorgen, kunnen esport-organisaties ervoor zorgen dat spelers de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben om op hun best te concurreren en mogelijk hun carrière te verlengen.

Conclusie

De vervroegde uittreding van esports-spelers is een complex probleem dat door meerdere factoren wordt veroorzaakt. Deze atleten worden geconfronteerd met uitdagingen zoals financiële instabiliteit en burn-out van spelers, fysieke blessures en cognitieve achteruitgang.

Zonder de juiste ondersteuningssystemen en erkenning kan hun carrière onhoudbaar worden. Het is cruciaal dat de esports-industrie prioriteit geeft aan het welzijn van haar spelers en investeert in hun gezondheid en welzijn.

Door deze problemen aan te pakken, kan er een duurzamere en bevredigendere omgeving worden gecreëerd voor esportsatleten.

Veelgestelde vragen

Wat zijn enkele veelvoorkomende uitdagingen voor esportspelers om hun financiële stabiliteit te behouden?

Het handhaven van financiële stabiliteit in esports kan een uitdaging zijn door lage salarissen, baanonzekerheid en gebrek aan financiële steun. Blessures, burn-out en de competitieve aard van de industrie dragen ook bij aan vervroegde uittreding.

Hoe beïnvloedt burn-out de levensduur van de carrière van een Esports-speler?

Burn-out heeft een negatieve invloed op de levensduur van je esportscarrière. De intense oefensessies, de constante druk om te presteren en het misverstand over ontspannen gamen dragen bij aan een burn-out. Na verloop van tijd wordt het een uitdaging om de veeleisende sleur vol te houden.

Wat zijn enkele veelvoorkomende fysieke blessures die Esports spelers kunnen oplopen?

Esports spelers kunnen last krijgen van veelvoorkomende fysieke blessures zoals pols- en handblessures (bijvoorbeeld carpaal tunnel syndroom) door lange oefensessies. Deze blessures kunnen hun competitievermogen beperken en bijdragen aan vervroegde uittreding.

Hoe investeren esportorganisaties in de gezondheid en het welzijn van hun spelers?

Esport-organisaties investeren in de gezondheid en het welzijn van spelers door professionals zoals chef-koks en sportpsychologen in te huren. Ze proberen prioriteit te geven aan het welzijn van spelers, pleiten voor gereguleerde trainingstijden en bieden een uitgebreide ziektekostenverzekering.

Welke invloed heeft cognitieve achteruitgang op de prestaties en de levensduur van een Esports-speler?

Cognitieve achteruitgang kan van invloed zijn op je prestaties en de levensduur van je carrière in esports. Naarmate je ouder wordt, neemt je cognitieve snelheid af, wat van invloed is op je vermogen om op hoog niveau te presteren. Deze achteruitgang kan leiden tot vervroegde pensionering in de industrie.

About Author

Olny

Olny is een eSport-medium dat zich richt op het leveren van nieuws, analyses en verslagen over de spannendste eSport-evenementen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *